EHS karikasarja selle hooaja viimased karikad jagati koolisõidus ning finaaletapi korraldas Piira Tall 25.septembril.Karikasarja eesmärgiks on väärtustada tori, trakeeni ja araabia täisverelist hobust ratsaspordis. Eesti hobustega võistlejaid on aga olnud läbi aastate kõige rohkem. Sel hooajal toimuski just eesti hobustele rohkem alasid- 2 koolisõidu- ja 2 takistussõiduarvestust. Takistussõidus tegid eesti hobustega võistlejad kokku  70 starti, koolisõidus veidi tagasihoidlikumalt-36 starti.
Vasakul:A skeemi karikavõitjad, foto Triin Laanemägi

Paremal: L skeemis parim Mari Maisla Taavetil ja hõbedane Diana Pruks Voodool, foto Triin Laanemägi                                             
Karikasari Eesti Hobune 2016 tulemused koolisõidus
Koolisõidu A skeemi võitis Ann Mari Anupõld eesti hobusega Andiitsia (isa Astel 732 E), aretaja Juhan Kuusk ja omanik Ann Mari Anupõld. Järgmised auhinnalised kohad esikolmikus kuulusid Mari Maislale Taavetiga (isa Trevor 739 E), aretaja ja hobuse omanik Mari Maisla ning Adele Mesikäpp võigul märal E-Tibu (isa Elkar 598 E), hobuse aretaja Heiki Orusalu ja omanik Helen Paas. Koolisõidu L skeemis võitis Mari Maisla Taavetil, järgnesid Diana Pruks ja Voodoo (isa Viiruk 832 E) ning Marian Koplimäe Ruudikul (isa Ruttar 707 E).
Eesti hobused koolisõidus EDETABEL.

Karikasari Eesti Hobune 2016 tulemused takistussõidus
Eesti hobustele oli karikasarjas kaks takistussõitu, madalam 60-80 cm takistustel ja suurema võistluskogemusega paarid osalesid 90 cm takistustega parkuuris. 60-80 cm parkuuri võitis Carolyn Vilba Rodotendronil (isa Ruttar 707 E), aretaja ja omanik Veljo Sinikas. Teise koha saavutas Birgit Adler Vapperiga (isa Vaks 696 E), hobune sündinud Tihusel ja omanik OÜ Valgeranna Tall. Kolmanda koha karikas läks Tondi Ratsaspordiklubi võistlejale Katariina Tomannile Toonikul, kes on Tukker703 E järglane, aretaja Loore Avik ja omanik Tondi RSK.
Foto. II etapil Loopres Carolyn Vilba ja Rodotendron, foto Krista Sepp
Fotol paremal: Carolyn Vilba meeskond, treenerina jagab võidurõõmu Külliki Sinikas.

Parkuuris kuni 90 cm kõrgustel takistustel võttis kindla võidu Riin Kurrikoff eesti tõugu täkul Trikk.
Trikk on täku Trevor 739 E järglane, aretaja ja omanik Ene Kurrikoff. Väga hea esituse on teinud sel hooajal eesti tõugu täkuga Vermut II Triini Viks, karikasarjas kuulus paarile II koht. Vermut II on Vend Voitka 738 E järglane, aretaja Kristi Raudsepp ja omanik Evi Aidberg. Kolmanda koha karika teenis välja Tori Hobusekasvanduses sündinud Elkur, võistleja Josiine Vekram. Hobuse omanikud on Vahur ja Josiine Vekram.

Vasakul Riin Kurrikoff Trikil Loopres, paremal Triini Viks ja Vermut II Loopres, fotod Krista Sepp

Eesti tõugu tunnustatud täkkudest võistlesid karikasarjas Ralf 824 E, Elton 751 E, Trikk 875 E, lisaks veel mitmed huvitavad täkud ja andekad täkud - Vermut II, Rio, Tiiger, Tohtri Error takistussõidus, Vilhelm Volter Schlübke koolisõidus.
Eesti hobused takistussõidus EDETABEL

Karikasari Tori Hobune 2016 tulemused koolisõidus
EHS karikasarjas  oli tori hobustega koolisõidustardis mitmeid uusi võistluspaare. Huvitavat võrdlusvõimalust pakkus mitmete täkkude järglaste võrdlus samas skeemis. Kokku tehti 22 starti.
A skeemis võitis karikasarja arvestuses viie aastase tori tõugu märaga Pipar Kadri Kullerkupp. Hobune põlvneb Tori Hobusekasvanduses sündinud täkust Preester 13 603 T, tema aretaja ja omanik on Kalmer Visnapuu. Pipar on aretajale varemgi karika võitnud, kui ta hinnati 2013. aastal tõu parimaks nooreks märaks tõuraamatu aretussuunas (TB). Läbi hooaja tegi suure arengu karikasarja selles arvestuses teise koha võitnud võistluspaar- Liis Maisla ja Harletta. Harletta on EHS-ile kuuluva tori tõugu täku Homeros 13 679 T järglane, aretaja ja omanik Ingrit Piir Paju tallist Viljandimaalt. I etapiga kogutud punktidega saavutas III koha Grethel Rüütsalu A Epicuros HL. A Epicuros HL isa on tori täkk Aramis III 13 725 T, aretaja OÜ Konuvere Tall ja omanik Grethel Rüütsalu.
Fotol A skeemi esikolmik Piira võistlustel, vasakult- Liis Maisla ja Harletta, Kadri Kullerkupp ja Pipar ning Terje Mei ja Agent. Foto:Triin Laanemägi
 

L skeemi liidrikoha hõivas I etapil Mari Talinurm tori hobusel Calvin ning iga järgneva etapi võit viis karikasarja võiduni.
Hobuse Calvin aretaja on Andres Kallaste, omanik Mari Talinurm. Calvin on tori tõule tunnustatud holsteini tõugu täku Casanova 13 581 T järglane. Teisel ja kolmandal etapil saavutas II koha ja nii ka karikasarja arvestuses II koht Anett Jaadlale Fetta-Fuksiinega (i.Fuks 13 601 T), aretaja Sirje Kornel, omanik Anett Jaadla. Kolmanda koha sai Grethel Rüütsalu hobusega A Epicuros HL.
Mari Talinurm Calviniga ja Anett Jaadla Fetta-Fuksiinega, foto Triin Laanemägi.


Tori hobused koolisõidus EDETABEL

Karikasari Tori Hobune 2016 tulemused takistussõidus
Karikasarja
arvestuses konkureerisid tori hobused kolmes arvestuses- 60-80 cm, 90 cm ja 100 cm parkuurides. Loodetud aktiivsem osalus just noorte hobustega jäi sel aastal tulemata, vähegi arvestatav konkurents oli ilma vanuse piiranguta alal 100 cm takistustega parkuuris.
4-6 aastaste hobuste arvestuses võitis 80 cm ja 90 cm parkuuris esikoha Gea Kiudorf Lamborghiniga (isa Luxus 13 693 T), aretaja Hillar Kald, omanik Gea Kiudorf. Tegemist on andeka võistluspaariga ning ootame tulevikus edu kõrgemates parkuurides.
Foto: Gea Kiudorf ja Lamborghini- Tori Hobune 2016 kahekordne võitja, foto Anni-Britta Pajoma

 

Madalamas parkuuris just noortele hobustele järgnes Epp Rusi Eufooriaga (isa Escalero), aretaja Elle Mässak ja omanik Kirsika Neimla, kolmanda auhinna sõitsid välja karikasarja arvestuses Kadi Ilings ja Akeena. Akeena on nelja aastane tori mära, isa Aachen 13 739 T, aretaja ja omanik Maret Kasemets.
90 cm parkuuris järgnesid Mari Maisla Harlettal ning Anni Vakkum Atmosega Saaremaa Ratsaspordiklubist. Hobuse isa on täkk Aachen 13 739 T, aretaja OÜ Topi Mõis ja omanik Karin Kaja.
Põnevamad sõidud tehti 100 cm parkuuris, kus võitjaks tuli Priit Perna Hermelal (foto I etapil). Hobuse aretaja on Maie Kukk, omanik OÜRestart24. Hobune Hermela põlvneb Saksamaalt tori tõu täiustamiseks 1993. aastal imporditud hannoveri täkust Hermelin 13 549 T. Teise koha karikas kuulub Anni Maislale temale kuuluval tori hobusel Orpheus (isa Opaal 13 697 T) ja kolmanda koha karikasarjas saavutasid Eva-Maria Jürgenson ja Verso de Lee. Hobuse aretaja on Heimtali Hobusekasvandus ning hobune kuulub Urmas Rägole.
Tori tõugu sugutäkkudest oli meeldiv näha taas konkurentsis 18-aastast täkku Arti 13 605 T, kellega võistelnud Krista Kutsar saavutas viimasel etapil III koha. Heili Püümann ja Liis Irale kuuluv tumeraudjas tori täkk President 13 553 T näitasid suurepärast takistussõidutalenti, tulemuseks viies koht etapil.
Häid emotsioone pakub edukas esinemine võistluspaarile, hobuse omanikule kuid kahtlemata rõõmustavad ka tori hobuse aretajad. I etapil rõõmustas enda aretatud hobuse Hermela eduka esinemise üle Maie Kukk (Hermela vasakul).

Tori hobused takistussõidus EDETABEL.
 

Karikasari Trakeeni Hobune 2016 tulemused takistussõidus
Trakeeni hobuseid on Eestis veidi üle 350 hobuse, spordis on jällegi käes põlvkonna vahetus. Viimaste aastate väga head takistussõiduhobused Peron, Aristokraat, Preston enam oma etteasteid ei tee meil ning huvi pakuvad eelkõige noored hobused.
Lisaks Eestis kasvatatud trakeenidele on häid tulemusi saavutanud ka Leedust imporditud trakeenid.
Kahes arvestuses olid esikolmikud järgmised:90 cm parkuur- võitja Stella-Ingrid Liinamäe ja Avensa B (i.Aladinas, LT), järgnesid Mari Maisla ja Parker (i. Essen), aretaja ja omanik Heimtali Hobusekasvandus ning Birgit Säinas trakeenil White Widow. White Widow on viie aastane trakeen, kelle aretaja on Jaana Kiipus ning omanik Kadri Kasenurm. Birgit Säinas võitis White Widowiga (i. Moorion) finaaletapi.
Fotol trakeenide auhindamine II etapil, vasakul Mari Maisla Parkeriga, auhinna võtab vastu Kristiina Tammeleht Empirega Foto K.Sepp

Trakeeni hobused takistussõidus EDETABEL.

Karikasari Araabia täisvereline hobune 2016 koolisõidus
Araabia täisverelisi hobuseid võistles karikasarjas 4, kokku tehti 10 starti. Edukaim võistluspaar oli Kaisa Kajo ja araabia täisvereline hobune Amuraaź. Hall kuueaastane ratsu on põlvneb täkust Germanec ox, aretaja ja omanik on Elle Lassi. Kaisa Kajo ja Amuraazi võistlustulemused olid väga heal tasemel, viimasel etapil sõideti välja päeva kõrgeim %- 72,500%.
Karikasarja arvestuses teise koha karikas kuulub Kirsika Neimlale, kes võistles Maie Kuke aretatud hobusel Vigor ox, hobuse omanik on  Katrin Liiv. Hobune põlvneb täkust Nelson ox. Neile järgnes Leedus sündinud hobusega Simnas ox Maribel Tuiken Audruranna Ratsaspordiklubist.


Araabia täisvereline hobune koolisõidus EDETABEL.

Finaaletapi PROTOKOLL.                                                                   

   TUHAT TÄNU KÕIGILE, KES OSALESiD-

    võistlejad, treenerid, hobuse
    aretajad, hobuse omanikud,
    korraldajad, vabatahtlikud,
    kohtunikud ja paljud eesti, tori,
    trakeeni ja araabia hobuste sõbrad !

 

   Eesti Hobusekasvatajate Selts