17. aprillil 2014 toimus Pärnumaal Maria Talus EHS-i kevadseminar. Kevadseminaril osales üle 70 inimese.

Seminaril jagasid tarkust ja astusid üles EHS-i tõuaretuse juht Andres Kallaste, eesti raskeveohobuste kasvataja Ennu Tsernjavski, EHS-i president Maario Laas, ERL peasekretär Siim Nõmmoja, MES-i esindaja Andres Vinni, ajaloolane ja mõisa omanik Jaanus Kiili, hobumaailm.ee eestvedaja ja fotograaf Külli Tedre ning koolisõitja ja kohtunik Annike Laving.

Päev algas Maria Ratsakeskuse maneežis, kus Andres Kallaste tutvustas ja iseloomustas eesti, tori ja eesti raskeveo hobuste eksterjööri ja välimikku ning andis näpunäiteid, kuidas hinnata hobust tema otstarbe ja tõuomaduste põhjal. Hobuste hindamise õpetus oli äärmiselt informatiivne ning huvilisi oli kogunenud palju.

Fotol: Andres Kallaste ja eesti raskeveo hobune Naeratus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotol: Eesti tõugu hobune Erlandor

 

 

 

 

 

 

Järgmisena tutvustas Ennu Tsernjavski palgiveo kelku ja selle otstarvet metsatöödel. Palgiveo kelgu on Ennu ise valmis ehitanud ning vastavalt vajadusele disaininud.

Fotol: Ennu Tsernjavski palki kelgu peale tõstmas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotol: Palgiveo kelgu demonstratsioon hobusega Kata, ohjaja Kristiina.

 

 

 

 

 

 

 

Enne lõunat andis EHS-i president Maario Laas ülevaate koostööst teiste organisatsioonidega ERL-i näitel ja tulevikuplaanidest ning visioonist, kuidas EHS organisatsioonina edasi on liikumas. Maario tutvustas ideed, mis soodustab ratsasportlaste osalemist  näitustel ja ülevaatlustel, kus aretajad esitlevad oma aretatud hobuseid ning ratsasportlased saavad ülevaate Eestis kasvatatud hobustest ja näevad Eestis aretatud hobutalente.

Fotol: EHS-i president Maario Laas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järgmisena rääkis ERL peasekretär Siim Nõmmoja millised võimalused on Eestis kasvatatud ja aretatud hobustel. Lisaks tutvustas hr Nõmmoja ERL-i kalenderplaani, rohelise kaardi programmi, ratsanet.ee-d ja tuleratsutama.com-i.

Fotol: ERL-i peasekretär Siim Nõmmoja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peale lõunat astus üles MES-i esindaja Andres Vinni, kes andis ülevaate MES-i tegevusest ja panusest ning võimalustest Eesti hobusekasvatajatele.

Fotol: MES-i esindaja Andres Vinni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Värvika ja informatiivse ülevaate mõisatest ja nende ajaloost, Lipica hobuste brändist ning Eestis kasvatatud hobuste erinevatest funktsioonidest ja tulevikuvõimalustest andis Jaanus Kiili.

Päeva lõpu poole esines Külli Tedre, kes rääkis hobumaailm.ee portaali loomisest ja eesmärgist. Lisaks tutvustas müügihobuste pildistamise algtõdesid. Esitlus oli äärmiselt huvitav. Nägime piltidelt näiteid hetke kvaliteedist Eestis ja võrdlust mujal maailmas. Kindlasti andis see esitlus mõtteainet nii mõnelegi hobusekasvatajale.

Fotol: Külli Tedre esitlust tegemas. (Külli Tedre paremal ja Annike Laving vasakul)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päeva lõpetas koolisõitja ja kohtunik Annike Laving. Annike tutvustas koolisõidu põhitõdesid, andis ülevaate hetke koolisõidu tippudest ning näitas imeilusat koolisõidu videot, kus oli näha ja lausa tunda hobuse ja ratsaniku vahelist harmooniat ning koostöö tahet.

Terve seminari vältel kostitas Maria Talu meid maitsvate suppide, kookide, praadide ja jookidega.

Kokkuvõttes oli tegu äärmiselt informatiivse ning mitmekesise seminariga. Esitlused olid sisutihedad ning kaasahaaravad, praktiline pool oli sujuv, hariv ning huvitav. Huvilisi oli kogunenud palju ja ka ilm tegi meiega meeldivalt koostööd.

Fotol: Eesti tõugu hobune Tohtri Elmer ja esitleja Gunnar, eesti tõugu hobune Tohtri Egon ja esitleja Tiina, eesti tõugu hobune Everest ja esitleja Riina