Metsade väärtused,nende kaitse ja säästlik metsamajandus olid kesksed teemad 17.märtsil Kolgakülas toimunud seminaril  „ Pärandmets ja metsamajandus”. Üheks alternatiiviks intensiivsele metsamajandamisele on hobutöö kasutamine, seda just raskesti ligipääsetavates paikades, pehmel pinnasel või tunnetades, et kodumetsad vajavad hoidmist ning järgmistele põlvkondadele edasi andmist. Seekord kogunetigi esmalt Aaviku tallu, kus metsatööd tehti eesti raskeveo tõugu täkuga Ettan. Lisaks Ennu Tšernjavskile jagas oma kogemusi metsas ja seminaril Tom Meuring Rootsist. Päeva teisel poolel toimunud seminaril esinesid veel Andres Onemar (Keskkonnaamet), Aigar Kallas (Riigimetsa Majandamise Keskus), Asko Lõhmus (Tartu Ülikool) ja Marti Hääl (Eesti Hobumajanduse Liit). Modereeris Artur Talvik (Lahemaa rahvuspargi koostöökogu, Riigikogu).
Pildil (vasakul):Aaviku talu eesti raskeveo täkk Ettan ja Sven Miller metsatööl,
paremal koos Tom Moeringuga, oma ala parima tundjaga Rootsist

Marti Hääl, kes ise on Lahemaa rahvuspargi kohaliku kogukonna kui hobuorganisatsioone esindava Eesti Hobumajanduse Liidu esindaja tõdes, et metsad vajaksid rohkem majandamist, kuid milliseid teenuseid vajame ja oleme valmis pakkuma? Kogukonnale silma jäävaid ja silma riivavaid pilte võis teha kahjuks ka Lahemaal ...

Tom Moering tutvustas Rootsis praktiseeritavat hobutööd ja hobustega metsade majandamist. Stockholmi lähistel lepingulisi töid on hobustele pakkuda rohkem kui on tegijaid. Ühing, mis koondab nii hobustega sõitjaid kui töötegijaid, koondab endas 900 liiget, igapäevaselt töötab hobustega neist üle 150 inimese. Noortele tutvustatakse-õpetatakse hobutööd ja sõitmise juhendeid ametikoolides. Moeringu juhitav ühing koolitab aste kõrgemal instruktoreid kahel tasemel.
Suhtumise muutmine, maastiku planeerimine, kaitsealadel paindlikud kokkulepped, kujundusraie – need ja paljud teised märksõnad jäid kõlama.
Kuidas edasi? Oma sõna ja teoga aitavad kaasa Keskkonnaamet, RMK, Hobumajanduse Liit ja kogukonnad.
Kas aga on hobutööde tegijad üle Eesti?
Pakume konsultatsiooni asjast huvitatuile, hobusekasvatajate poolelt jagab hea meelega kogemusi Eesti Hobusekasvatajate Seltsi juhatuse liige Ennu Tšernjavski ja innovatiivseid lahendusi Eesti Hobumajanduse Liidust Marti Hääl. Ühendust saab võtta meie e posti kirjutades(See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.).
Raskeveohobuse aretuse ja kasvatuse huvilisi ootame reedel, 24.märts, Ülenurmele, kui tööhobuse kasvatajad kogunevad aastakoosolekule.

TV3 Kas hobustel peaks metsamajandamisel olema suurem roll?


Pildigalerii

Pärandmets ja metsamajandamine - seminar ja hobutööd Aaviku talus