24.-ndal mail 2014 toimus Viktoria Kaasiku tallis, Pärnumaal, Nurmenuku Puhkekeskuses II Künnipäev.

II Künnipäeval astusid üles teenekad koolitajad Peeter Nurmik ja Maie Kukk, kes demonstreerisid eesti raskeveo hobustega vanu põllutöö võtteid. Vedrutati, künti põldu, aeti vagusid ning isegi kartul pandi maha, ja seda kõike tehti hobustega, nagu tegid seda meie esivanemad.

 

 

Esimesena toodigi kohale talu vapihobune, eesti raskeveo täkk Kuningas ning rakendati adra ette.

Fotol: Kuningas adra ees

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrakurgi hoidma võisid tulla kõik, kes vähegi tahtsid või julgesid. Mitmeid, kes esimest korda adraga tööd tegid saatsid vahvad naljad, nagu näiteks: kõverasse vakku mahubki rohkem; näe, sinna paistabki päike paremini sisse. Kogu see toimetamine ja nali hoidis terve päeva mõnusat ja lustakat meeleolu. Ka Igor Mang vabastas jalad jalanõudest ja astus adra taha, Peeter Nurmik samal ajal hobust ohjates.

Fotol: Igor Mang kündmas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuna päev oli kuum ja kündjaid palju, lasti Kuningal puhkama minna ja vedrutamiseks toodi tallist suur ja võimas Saksa külmavereline täkk Famos. Tema töötahe ja -asendid olid ääretult head ja ideaalsed sellele, kes tahaksid oma talutöid teha hobusega, kauba peale hea veotahe ja kuulekus.

Vagude sisse ajamiseks oli tööjärjekord jõudnud tubli 18 aastase raskeveo ruunani Kaimar. Tublid naised Viktoria Kaasik ja Maie Kukk panid kärmelt kartulid kenasti vaopõhja ritta ja Kaimaril oli jälle tööd, et vaod kinni vedada.

Fotol: Allan Pärn ja Kaimar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotol: Viktoria Kaasik ja Maie Kukk kartuleid panemas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midagi erakordselt rasket nendes põllutöödes pole, selgitas Kaasik. Peab vaid mõnda lihtsat töövõtet teadma ja nendega harjuma. „Künnipäeva mõte ja eesmärk seisnebki eesti raskeveo hobuste propageerimises. Neid on juba terve sajand põllutööde tegemiseks sihiteadlikult aretatud. Nüüd peab andma praktilise ülevaate keskkonna sõbralikust majandamisest, mis säilitaks ja arendaks oskust hobustega põllutööde tegemisel ka eestlaste noorema põlvkonna seas. Kindlasti on see keskkonnasäästlik tegevus – kaeramootoriga saab igal juhul maalapi üles tehtud nii, et keskkond ei reostu”, rääkis Viktoria Kaasiks, kes on Nurmenuku talu perenaine.

Fotol: Vikotria Kaasik, Peeter Nurmik ja Kuningas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päeva lõpuks tundus, et siit on algamas järjekordne traditsioon raskeveo hobuste kasvatajate ja sõprade jaoks. Õppimist jagub ja see töö on kindlasti selline, mida me ei tohiks unustada. Soovime ikka rohkem ja rohkem näha neid, kes võtavadki kätte ja hakkavadki oma maadel ja taludes hobustega toimetama.

Fotol: Aretusspetsialist Andres Kallaste maad kündmas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotol: Margus Kaasik kündmas

Fotol: Kertu Siigur harjutamas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotol: Põllutöövarbad