27.veebruaril toimus Atla mõisas Raplamaal eesti raskeveohobuse kasvatajate haruseltsi üldkoosolek. Kokkuvõtte 2014 aastal toimunud sündmustest tegi haruseltsi juhataja Enn Rand.

Eesti raskeveo tõugu hobuseid oli 01.01.2015 seisuga 361 (PRIA).  Tunnustatud täkkusid on 20 täkku, varssasid sündis 29, populaarseim täkk oli Heartland 2199 ER Andres Suppi hobusekasvanduses. Väga suur huvi oli jõudluskatsete vastu, esitati 86 hobust, neist 3 sõidu-ja veokatsetel. Eesti raskeveohobuse kasvatajatele on aasta suursündmuseks Eesti raskeveohobuste päev, XXI eesti raskeveohobuse päev korraldatakse koostöös Lahemaa Rahvuspargi ja SA-ga Virumaa Muuseumid ning see saab toimuma 26.juulil Palmse mõisas toimuva hobupäeva raames. Raskeveohobuse kasvatajate tegemisi kajastab haruseltsi koduleht www.eestiraskeveohobune.ee

Huvitava teemaga tõu genofondist esines Anu Reigo. Küsimustele vastas ja nõuandeid andis EMÜ professor Haldja Viinalass. 2014 aastal viidi läbi 124 eesti raskeveohobuse geneetiline ekspertiis, mis moodustab iseenesest  juba 1/3  populatsioonist. Eesmärk on koguda terve populatsiooni osas materjal uuringuteks, kinnitada põlvnemine ja seejärel viia läbi analüüsid.

Tõu aretus-ja säilitusprogramm ja muudatusettepanekuteid selgitas Andres Kallaste. Muudatusettepanekuid tehti seoses tõu geneetiliste uuringute läbiviimisega, hobuste kannetega tõuraamatu põhiosas, eripaaride valikuga seotud tegevuses jm. Otsustati, et 2015 a sündnud eesti raskeveohobustel on nõutud, et hobuse omanik laseb varsale teha põlvnemise õigsuse geneetilise ekspertiisi, seejärel väljastab EHS varsale  passi.                                                                            Eesti raskeveohobuse kasvatajad tegid pöördumise Põllumajandusministeeriumi poole ohustatud tõugude kaitseks. Väärtustada tuleb  eesti, eesti raskeveo kui ka tori hobusele ÜHE, ajaloolise ja  tõu aretustööd ja säilitustööd edendava tõuraamatu,pidamist.                                    Täname Atla Mõisa peremeest Raivi Juksi, kes oma valdusi tutvustas ja Vello Tamme, kelle hobutöömasinatega tutvusime. Vello Tamm jagas  hobusega metsatöö tegemiseks kasulikke nõuandeid, hobutööd tegi rahulikul sammul eesti raskeveo mära Hämarik.

Rohkem infot eesti raskeveohobustest: Enn Rand tel 5036066, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Eesti raskeveohobuste ost- müük- vaata kodulehete www.eestiraskeveohobune.ee ja saada infot -Liina Lasn  See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.