Eesti Hobusekasvatajate Selts korraldas õppereisi Poola, kus 11.juunil toimus ardenni hobuste kasvatajate konverents ning järgmisel päeval  ardenni  hobuste esimene tšempionaat.  Ardenni hobustega osalesid Prantsusmaa, Belgia, Rootsi, Luxenburg ja võõrustaja maa Poola. Rahvusvahelise kohtumise organisaator oli Poola Hobusekasvatajate Selts (www.pzhk.pl).
Konverentsil tutvustasid iga riigi esindajad ardenni hobuse kasvatust ja olukorda oma riigis. Belgias on belgia ardenni märasid tõuraamatus 2085, 2015.aastal sündis 320 varssa.  Prantsusmaal  on ardenni märasid tõuraamatus üle 1100, 2015.aastal identifitseeriti  545 varssa.

Luxenburgis kuulub ardenni hobuste kasvatajate ühingusse 142 liiget, kuid paljud on lihtsalt tõu toetajad. Aretajaid neist on 42. Tõuraamatus on 23 täkku, 277 mära ja 2015.aastal paaritati 106 mära. Suurim ardennihobuste populatsioon on Rootsis, kus on tõuraamatus üle 6000 hobuse,  sealhulgas 75 tunnustatud sugutäkku ja aastas sünni üle 250 varsa.  Aretajaid ja huvilisi on aga Rootsi Ardennikasvatajate Ühingus 900.
Riik toetab noorte rootsi ardenni täkkude jõudluskatseid kolmes etapis.
Poola ardenni aretusprogramm koostati 2012.aastal ja 2013.aastast registreeritakse hobuseid Poola ardenni tõuraamatusse . Tunnustatud täkkusid on 16, 2015.aastal sündis 114 varssa. Eesmärgiks on suurejooneline ardenni hobune, kellel on tugevad jalad. EHS eesti raskeveohobuse kasvatajate haruseltsi juhataja Enn Rand tutvustas rahvusvahelisel konverentsil eesti ardenni tõu ajalugu, mis ulatub aastani 1953. Sealt edasi on juba N.Liidus korrigeeritud tõunimetuse osaks- raskeveohobune.

Teisel päeval toimunud ardenni hobuste tšempionaadil esitati rahvusvahelisele kohtunikekogule Rootsi, Belgia, Luxenburg, Poola ja Prantsusmaa ardenne. Esitlusringid olid 2-aastastele märadele ja täkkudele, 3 aastastele märadele ja 3 aastastele ja vanematele tunnustatud täkkudele. Kahes arvestuses tunnistati rootsi ardennide paremust. Tulemused. Pilte vaadake Ketrzyni Hobusekasvanduse lehelt.
17 liikmeline raskeveohobuse kasvatajate ja sõprade seltskond jõudis kolmepäevaselt reisilt Poola värvikate muljete , kohapeal kogetu ja hobustele ostetud kingitustega tagasi. Viie riigi ardennihobuse kasvatajate vaheline suhtlemine on saanud sisse uue hoo. Juba 6. augustil toimub XXII eesti raskeveohobuste päev Sagadi Mõisas ning ardennide teemat jätkatakse novembris toimuval EHS talveseminaril. Rootsi Ardennikasvatajate Ühingu esindajad külastavad Eestit  septembris.

Pildigalerii tshempionaadi esimesest päevast (fotod K.Sepp)