Samal ajal, kui matkajad käisid mööda vana kubermangu piiri Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustuste alguse tähistamiseks, trotsiti tujukat kevadilma ka mujal – sedapuhku aga koos hobustega. Möödunud lihavõttepühal, 16. aprillil toimus Uue-Kundru talus ratsaorienteerumise võistlus. Osalejatel oli võimalus end proovile panna kolmel erineval rajal: väike rada (7 km), pikk rada (17 km) ning rakendirada (13 km). Lisaks tavalistele orienteerumispunktidele oli radadel ka 3 lisapunkti, mille läbimine tõi võistlejatele väikese ajalise võidu. Võistlustel olid esindatud mitmed tõud.
Korraldajad pakkusid võistlejatele võimaluse veeta pühapäev looduses koos oma suurte lemmikutega – hobustega. Rajad olid loodud nii, et ka algajal orienteerujal oli võimalus end proovile panna. Rajad kulgesid valdavalt põldudel ja nendevahelisel teel. Erinevalt väikesest ja suurest rajast olid rakendiraja punktid läbitavad ainult mööda teed. Teekond oli selgelt kaardile märgitud ja punktid kergesti leitavad. Sealjuures oli meeldiv näha, et on mõeldud ka alustavatele rakendisportlastele, kellel muidu osalemine oleks veel raske - nimelt valmistas rakendirada neile just parajalt keeruka katsumuse.

 

Rakendorienteerumisel võitis esikoha mära Kena, kes on eesti raskeveohobune. Kena oli paarisrakendis koos raskeveohobuse ristandi Hedoonaga. Kutsariks Kauro Vahtras ja groom Meelis Mandre. Teise koha saavutas eesti hobune Radar, kutsariks Pille-Riin Reinaus ja groom Priit Reinaus. Kolmanda koha sai tori hobune Vairi, kutsariks Eve Haggi ja groom Reelika Rätsep. Neljanda ja kuuenda kohaga lõpetasid samamoodi tori hobused. Seitsmenda koha saavutas raskeveo hobune Ekstor.

 

Väikese raja esimese koha võitis eesti raskeveohobuste paar Häidseq, ratsanikuks Sigrid Sild, ja Ellävhõpo, ratsanikuks Uku Andreas Reigo. Eesti hobune Eskel koos ratsanik Siret Meltsiga saavutasid kolmanda koha.

Pearajal võitis esikoha tori hobune Orpheus, ratsanikuks Anni Maisla. Anni paariliseks oli tema õde koos sporthobusega. Kolmanda koha saavutas Tuuli Sammelselg raskeveoristandiga ja tema paariliseks oli eesti hobune Viko, ratsanikuks Jane Vahtras. Neljanda kohaga lõpetasid eesti hobuste trio Romero (ratsanikuks Helena Sinimäe), Ritsikas (ratsanikuks Rica-Helena Raid) ja Tohtri Error (ratsanikuks Erika Lippur). Viienda koha sai eesti ratsaponi Griffin, ratsanikuks Andra Kuum, kelle paariliseks oli sporthobune Sarma, kes on sündinud 1993 aastal.

 

Korraldajad olid teinud ära suure töö ning võistlejana oli hea meel osaleda sellisel vahval üritusel. Loodetavasti näeme ka tulevikus rohkem taolisi sõbralikke ettevõtmisi, mis ootavad osalema nii vanu tegijaid kui noori uudistajaid. Ratsaorienteerumist Uue-Kundrus toetasid MTÜ Hobukool, Eggersmann Eesti, Uue-Kundru talu, Hobutööd OÜ, Cavalor, Ratsasaapad.ee ja Lasna talu.

 

Protokolliga saab tutvuda võistluse Facebooki lehel: https://www.facebook.com/UueKundru/photos/pcb.662599943864581/677853805750331/?type=3&theater

 

Teksti toimetas: Sigrid Sild ja Johanna Raudsepp