1 IMG 72962.septembril toodi Ülenurmele rahva ette Eesti tõuloomade paremik, lihaveistest lindudeni. Eesti Hobusekasvatajate Seltsi hobusekasvatajad olid aasta suurimal tõuloomade näitusel viie tõuraamatu hobustega. Tõuhobuseid esitati mõisapargis ja näituseringis,lisaks jagus hulganisti hobustehuvilisi ka laudas paiknevate hobuste, nende tenitud rosettide ja lintidega kaunistatud lasipuu juurde. Eesti tõugu hobuseid oli näitusel neli, noorim neist kuue päevane Eesti Põllumajandusmuuseumis sündinud täkkvarss. Võõrustaja tallist olid esindatud märad Vilma ja Vinge varsaga, mõlemad märad on sündinud Tori Hobusekasvanduses ja on täku Viks 708 E järglased.
Pildil (ülal) tori mära Pretty Rose aretaja Tiit Talve ning esitaja Kai Uringuga, all raudjas tori täkk Lootus, aretaja Merilin Meri ja omanik Kerli Kivisikk. Foto Krista Sepp
Eesti tõugu täkku Tohtri Errorit tutvustas tema kasvataja ja omanik Andreas Pernits Uue- Kundru talust Viljandimaalt. Täkk Elkar 598 E järglase Tohtri Errori aretaja on Maret Kärdi. ETLL ja VTA tunnustasid paremaid tõuaretajaid, eesti hobuste aretajatest Jaan - Aleksander Roodat, tori tõugu hobuste aretajatest sai karika Merilin Meri, kes on jõudluskontrolli katsetele esitanud noorhobuseid ja rakendihobuseid, käesoleval aastal aga saavutas tema aretatud tori 1 IMG 7285 001täkk Lootus tõu universaalse suuna noortäkkudest Aasta parima noorhobuse tiitli. Tori tõugu hobuseid oli näitusel Tõuloom 2017 väljas kolm, tõu universaalse suuna kahe aastast täkku Lootus (isa Lunoid 13 771 T) esitas Merilin Meri, samast isast oli Ülenurmel tõuraamatu universaalse suuna (TA) kaheaastane mära Luna, tema aretaja ja omanik on  oü Probil (esindaja Tiiu Toots). Tori tõu noori ja häid hobuseid märgatakse ning nii ongi täkul Lootus juba uus omanik, Kerli Kivisikk, Hiiumaalt.  Tori tõu aretusuunas, kuhu kuuluvad ka komponenttõugude täkkude järglased, oli pilgupüüdja kaheaastane Pretty Rose, kelle mõlemad vanemad võib lugeda tõu eliitklassi. Tema isa on trakeeni tõugu täkk Peron, ema Barby 24 235 T aga on kuulsa tori täku Opaal 13 697 T emagi ja Pretty Rose aretaja on Tiit Talve. Külmaverelisi hobuseid esindasid  eesti raskeveo tõugu täkk Kallis (isa Kaspar 2173 ER) ja mära Narnia (isa Nord - Ost 2205 E). Kolme aastase eesti raskeveo tõugu täku Kallis aretaja on Kersti Känd, omanik Krista Sepp, täkk toodi näitusele Pärnumaalt Pärivere tallist. Kahe aastase Narnia aretaja on oü Punamäe, omanik Agnes Palandi Linnaalustelt, Raplamaalt.

1 IMG 7184Trakeeni hobuste aretus baseerub suuresti Heimtali Hobusekasvanduse tegevusel. Tõuaretajate ja huviliste ees olid seekord kolme aastased hobused, 2016.-nda aasta parim noortäkk Parabellum Aristokraadist ja mära Elisee Antropoffist. Araabia täisvereliste hobuste arvukus on viimastel aastatel suurenenud, mitmed noorhobused leiavad oma koha kestvusratsutamises. Iidset tõugu esindas näitusel Ene Künnapu aretatud ja Maie Kukele kuuluv hall mära Virginia ox, kes on mitmekordne tõu tšempion, Araabia hobuse graatsiat ja ilu näitas seegi kord temaga kostüümratsutamise kavaga esinenud Minni Mangman. Parimate tõuaretajate tunnustust jagati eesti raskeveo hobuse tõu osas Andres Suppile, trakeeniaretajate seas Heimtali Hobusekasvandusele ja araabia täisvereliste hobuse aretuses kauaaegsele areajale Maie Kukele.
Näitusel Tõuloom 2017 oli sel aastal palju vaadata ja oli võimalus aretate kogemustest õppida ning nõu küsida. Parimate tõuloomade esituse kava oli vahelduv, lisaks toimusid veel näiteks lamba pügamine, lüpsivõistlus ja traditsiooniliselt Pubiku lemmiku valimised.
1 IMG 7199Selgi aastal kuulus publiku poolehoid hobustele, väike hiiglane ja publiku südamevõitja oli nimekonkursi tulemust ootav eesti tõugu varss Eesti Põllumajandusmuuseumist.

Täname aretajaid, hobuseomanikke, hobuseesitajaid ja kõiki hobusesõpru, kes suurel tõuloomade näitusel osalesid! Kohtume Ülenurmel jälle 2018 aasta septembri esimesel nädalavahetusel!

 

Vaata pildigaleriid - peagi kättesaadav siin!