metsatöö pilt jaanuar23Viljandimaal Leie kandis toimub 9.-13. jaanuaril Maaülikooli hobumetsanduse kursus, kus antakse huvilistele ülevaade hobuste kasutamisest metsatöödel.

„Rahvusparkides ja asulalähedastes metsades on omanikul ja hooldajal tihti mure puidu kättesaamisega. Samas on keskkonnakaitseliselt oluline majandada poollooduslikke kooslusi pehmete võtetega ning anda tööd maastikke hooldavatele hobustele – eriti meie ohustatud kodumaistele tõugudele,“ rääkis maaülikooli keskkonnakaitse ja maastikukorralduse professor Kalev Sepp.

Lisaks on väikeettevõtjatel ja väikemetsaomanikel tihti probleeme väikeste koguste, erisortimendi või harvesterist murimata puidu kättesaamisega. „Väikeste koguste kättesaamiseks tuleb otsida kergemat tehnikat, ja siis on hobune käepärane ning konkurentsivõimeline. Hobused on tulevikutehnoloogia, sest hõlpsasti kättesaadav nafta on maapõuest otsas,“ lisas hobumetsanduse eestkõneleja Priit-Kalev Parts.

Hobused võivad olla ka väärt abiliseks püsimetsamajandajale. “Püsimetsas tehakse valikraiet - raiutakse üksikuid puid ja puude gruppe. See võib aga suurte metsatöömasinate jaoks olla paras väljakutse, mistõttu sobib teha taolisi metsatöid väga hästi hobustega. Väiketehnika ja hobuste kasutamine metsatöödel kahjustab metsamulda oluliselt vähem ja võimaldab metsi loodussõbralikumalt majandada,” selgitas Eestimaa Looduse Fondi metsaekspert ja raamatu “Teejuht püsimetsandusse” üks autor Liis Kuresoo.

Hobumetsatööde päevi korraldab Eesti Maaülikooli keskkonnakaitse ja maastikukorralduse õppetool hobumetsanduse algkursuse raames, kuid mõned koolituskohad on olemas ka mitteüliõpilastele (registreeri siin https://fienta.com/et/hobumetsanduse-koolitus-49129).

Lühemateks külaskäikudeks on üritus tasuta avatud 10.-12. jaanuaril kõigile huvilistele.

Lisainfo: Priit-Kalev Parts, 5205230, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Toimumiskoha kaarti vaata siit:

https://goo.gl/maps/45DxUjR4MNMRn81v8

Programmiga on võimalik tutvuda https://ois.emu.ee/rwservlet?oa_aine_info.rdf+1206478+HTML+39117939567361397716+text/html  ja https://ois.emu.ee/rwservlet?oa_ainekava_info.rdf+1268661+HTML+39117939567361397716+text/html