Eesti raskeveohobuste ühingu aastakoosolek Soomes toimus 14. märtsil 2009.a. Helsingist umbes 430km ida suunas Joensuu lähistel perekond Korholanide hobusekasvanduses (http://www.korholantila.fi). Korholanide juures on koplis kappamas nii mõnigi Eestist pärit tori hobune. Seekord aga kogunesid seal kohalikud eesti raskeveohobuste fännid. Just fännid, sest sellist vaimustust meie raskeimast hobusetõust ei saa teistmoodi nimetada.



Koosolekupäeva alustas Asko Hartman oma kahehobuse metsatöörakendit tutvustades. Ka eestlased on seda massiivset rakendit näha saanud – 2008 a Eesti raskeveohobuste Päeval Nurmenuku Puhkekeskuses. Asko rääkis seekord põhjalikumalt rakendivarustusest ja selle kasutamiseast. Samuti said mitmed huvilised vastused just neid huvitanud küsimustele. Juhendati, kuidas sobitada varustust hobusele ja milliseks tööks milliseid lisavahendeid vaja läheb. Soovijad said peale metsatöö show vaatamist ka ise Asko Hartmani rakendi juhtimist ja hüdraulilise tõstukiga töö tegemist proovida. Proovisin ka mina selle ära – uskumatu kogemus, mida raske pühapäevaratsutajal kirjeldada – ikkagi 2 hobujõudu korraga juhtida. Asko hoburakendis teeb juba varsti pea aasta Askoga ja teise hobusega koostööd ka eesti raskeveoruun Karol. Kui suvel raskeveopäeval oli Karol veel veidi toores ja kärsitu, siis nüüd võis temas näha progressi tõsise tööhobuse suunas. Alati püüdlikult valmis kuuletuma juhi märguannetele. Metsatööhuvilised said ka lisateadmisi, kuidas ühe hobusega metsast palke välja vedada. Kõige märkimisväärsem huviline oli vast 10-aastane poiss, kes kohalikus tallis hobustega tegelemas käib. Tema tahtis kohe kõike ka oma käega järele proovida.

Koosolekule oli kogunenud üllatavalt suur hulk Soome ühingu liikmeid. Kaugemad tulijad olid sõitnud 7-8 tundi, et uutest ideedest ja mõttekaaslaste muljetest osa saada.

Koosoleku juhatajaks valiti Saija Huttunen, kes suunas teemade kulgu ja viis läbi hääletusi .

Soomlaste ühing valib enda etteotsa igal aastal uued liikmed. Kohal oli 21 raskeveoühingu liiget, mis on 2/3 kogu liikmete arvust. Samal päeval lisandus veel 6 uut liiget, kellele eesti raskeveohobune sümpaatseks oli saanud. Üks neist isegi Taist, kes töötab kohalikus ülikoolis õppejõuna.

Liikmed valisid enda hulgast 2 koordinaatorit, kelle ülesandeks on korraldada õppepäevi ja vajadusel õpetada ning juhendada hobuste pidamisel ja noorhobuste õpetamisel. Nendeks valiti Sari Vasenkari ja Suvi Korhonen. Mõlemad on põhjalike teadmiste ja suurte kogemustega hobusekasvatajad. Tõuaretusalast nõu hakkab kohalikele ER tõu säilitajatele andma Johanna Rekola. Mind valiti Eesti kasvatajatega suhtlemisel kontaktisikuks. Asko Hartman aga tulevaste tööhobuste veokoolituse koordineerijaks.

Koosolek otsustas, et ühing toetab rahaliselt Johanna Rekolat ja Elisa Pakaneni Eestist täku Hälvin transportimisel. Hälvin osteti Haide Pertelilt sooviga Soomes aretuses H-liini kasutada. Tegemist on neljaaastase täkuga. Ühingu liikmed saavad täkuga paaritamise tasust 25% hinnaalandust.

2009. aasta juhatusse valiti etteotsa Saija Huttunen ja juhatuse liikmeteks Johanna Rekola, Elisa Pakanen ja Mari Varonen. Juhatuse varuliikmeteks said Sanna Tarkiainen ja Sari Vasenkari. Soovisin loobuda oma juhatuse varuliikme kohast, kuna näen, et Soomes on noori entusiaste, kellelt tuleks Soome ühingule huvitavaid ideid tegutsemiseks, ja soovitasin hääletusele panna varuliikmena Sanna Tarkiaineni ja Elina Hamalaineni. Koosolek kiitis mõtte heaks. Uusi inimesi infole lähemale tuues saab tegevusele uut hoogu juurde anda.

Arutati rahaasju ja finantseerimisvõimalusi, et tuua Eestisse 8. augustil Ande Arula hobusekasvanduses toimuvale 15. Eesti raskeveohobuste päevale vaatama ja Eesti kasvatajatega tutvuma rohkem Soome kasvatajaid.

Plaan on välja anda soomekeelne raamat, mis tutvustaks eesti raskeveohobuste minevikku, olevikku ja tõuraamatut. Ilmuma peaks see 2010. aastal. Ettevalmistustööd raamatu ilmumiseks on hetkel juba käimas.

Eesti Raskeveohobuste Ühing Soomes plaanib korraldada ühise hobupäeva ja näituse koos kohalike tori- ja eesti tõugu hobuste kasvatajatega. Ideena käidi välja ka jõudluskatsete läbiviimine sellel üritusel, mis vajab aga läbirääkimisi EHS-i juhtkonnaga.

Tehti ka lühike ülevaade eelmise aasta tegemistest ja üritustest. Tutvustati aasta jooksul liitunud liikmeid ja nende hobuseid.

Õhtu jätkus vabas õhkkonnas hobustest ja nende pidamisest ja õpetamisest rääkides. Arutelu oli elav ja väga tunti huvi Eestis müüdavate hobuste kohta. Andsin lühiülevaate Viktoria Kaasiku, Ande Arula, Jüri Perteli ja Lendermäe talus müüdavatest hobustest. Võõrustaja Suvi Korhola tutvustas hobuste erinevaid looduslikke hooldustooteid.

Kõik olid õhtu lõpuks väga väsinud aga õnnelikud, et said veeta päeva sarnaste huvidega inimeste seltskonnas. Järgmisel hommikul algaski 12- tunnine tagasisõit Eestisse, pea täis meeldivaid muljeid, huvitavaid ideid ja mõttejõudu raskeveo asja ka Eestis veidikene elavdada.

Sanna Turu
EHS-i Eesti Raskeveohobuste Haruselts
Vaata pilte