Parim eesti raskeveo tõugu täkk Ettor, foto Maie KukkEesti Hobusekasvatajate Seltsi eesti raskeveohobuse kasvatajate haruseltsi ja RMK Sagadi Mõisa koostöös 7. augustil Sagadi Mõisas toimunud XVI eesti raskeveohobuste päeval osales 18 eesti raskeveo tõugu hobust ning rakendisõidus sekundeeris suurtele liigikaaslastele väike shetlandi poni. Kohaletulijaid oli Läänemaalt,Harjumaalt, Pärnumaalt, Järvamaalt ja Ida-Virumaalt. Üritusel osalejatel oli võimalik osa saada toredast päevast koos kenade hobustega ning nende kasvatajatega. Vaata protokolli

Arvukamalt oli sel aastal väljas noori eesti raskeveo tõugu märasid, neid oli näituseringis
Järvamaalt,Harjumaalt ja Pärnumaalt kokku viis, noori täkke oli käekõrval neli. Parima noore mära tiitel omistati täkk Hospadin 2177 ER järglasele Heera , kasvataja ja omanik Tiina Piirmets Albu vallast Järvamaalt. Võrdväärselt konkureerisid ringis veel täkk Naksur 2137 ER järglased -
Novella (kasvataja Hannes Kivil ja omanik Ennu Tsernjavski Aaviku talust Kuusalu vallast
ning Nirvana Kersti Känd Kõrgekalda talust Pärnumaalt. Kolme parimat noort mära tunnustas komisjon kõrgema auhinnaga. Järgnesid esimese auhinna välja teeninud Exstasy Lendermäe talust ning Elsa Kõrgekalda talust, mõlemad täkk Ekstron 2179 ER järglased.

Hindamiskomisjon tunnustas parimaks eesti raskeveo tõugu märaks Ere (isa Esker 1925 ER)Vändra vallast Kõrgekalda talust, omanik Kersti Känd.

Aasta parima eesti raskeveo täku Ettor kasvataja on Rene Tarum ning omanik Ennu Tsernjavski. Ettor põlvneb täkust Emiir 2175 ER ning on arenenud silmapaistvalt heaks tõu esindajaks. Nelja noore täku seas oli parim täkk Kasper, kasvataja Andres Supp ja omanik Viktoria Kaasik Pärnumaalt Sauga vallast Kiisa külast Nurmenuku puhkekeskusest.

Eesti raskeveohobuseid sai näha rakendisõidu rajal ja rakendisporti tutvustas Urmas Saks. Ümber tünnide kihutamises olid meisterlikumad Aaviku talu hobustel Kadi Ingles ja Katre Ong ning maksimaalveo võitja karikas kuulub 19-aastasele eesti raskeveo tõugu märale Ere.

Tunnustussõnad silmapaistva tegevuse eest eesti raskeveo tõugu hobusete kasvatamisel ja eriauhind kuulub Airi Perkmannile ning esmakorselt tunnustati hobusekasvatajat, kes ennast pühendanud ja asunud eesti raskeveohobuseid kasvatama viimase viie aasta jooksul – eriauhind Aaviku talu perele Kuusalu valda, Harjumaal.

Krista Sepp,
EHS