Tõuloom 2023

2.septembril toimus Ülenurmel Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurme Sügislaat ja  TÕULOOM 2023. 

Uksed avati 10:00 ja algas päev uhkete loomade seltis. Kell 12:15 tutvustas Eesti Hobusekasvatajate selts oma tõuraamatutes peetavaid tõuge pargis, millele järgnes rakendispordi demo võistlus Ülenurme Rakend 2023. 

Ülar ja Friidom Ülenurme Rakend 2023

See võistlus on loodud just meie ohustatud tõugude ja rakendispordi demonstratsiooniks, et tutvustada publikule ohustatud tõugude võimekust ka rakendis. Ülenurme rakendit korraldab EHS, Ülar Raudsepp’a eestvedamisel.  

Järgnesid esitlused areenil, kuhu olid toodud Eesti uhkeimad veised, hobused, lambad, vutid ja küülikud.  

Hobuste esitlus algas vahetult peale rakendi võistlust. 

 

Pildil Ülar Raudsepp ja Friidom. 

Esimesena astusid areenile originaaltõuraamatu peatõuraamatusse kuuluvad eesti tõugu hobused. Tunnustatud  kollane kolmeaastane täkk VURR 960 E s.2020.a. i.Vesper, ei.Anakee 720 E, aretaja Tihuse Hobuturismi Talu FIE, omanik Lasna talu ja esitles Boris Razumov ja kollane mära TESSERA 4565 E, s.2016.a.kes on pärjatud tiitliga “Parim eesti tõugu noormära 2019” i.Voore Tintin 869 E, ei.Rosett 600 E, aretaja OÜ Key, omanik Sibelle Teeääre, esitles Kauro Vahtras. ETLL president Olev Saveli andis üle ka eesti tõugu hobuste aasta aretaja tiitli Heino Kallas’ele, mille võttis vastu Heino tütar Margit Kallas. Palju õnne ja terviseid Saaremaale! 

Boris Razumov ja Vurr Tõuloom 2023 Kauro Vahtras ja Tessera Tõuloom 2023
Boris Razumov ja Vurr 960 E Kauro Vahtras ja Tessera 4565 E

 

Tori tõugu hobustest olid areenil tunnustatud tumeraudjas täkk ALBERT 13 935 T i.Alderman 13 863 T, ei.Hestia 25 173 T, aretaja ja omanik SA Eesti Maaelumuuseumid, esitleja Siret Sepling ning tori tõugu kaheaastane raudjas mära AUGUSTA s.2021.a. i.Argument 13 685 T, ei.Ulrek 13 613 T, aretaja, omanik ja esitleja Ester Ader. 

ETLL president Olev Saveli andis üle tori tõugu hobuste aasta aretaja tiitli SA Eesti Maaelumuuseumile. Esile toodi ka Maie Kukk ja Ester Ader, kes said tunnustatud kolmekümne aasta jooksul aktiivse osalemise eest näitusel TÕULOOM.

Siret Sepling ja Albet Tõuloom2023 Augusta ja Ester Ader Tõuloom 2023
Agris Juhkov, Siret Sepling ja Albert 13 935 T Ester Ader ja Augusta

 

Eesti Raskeveohobuseid oli areenil lausa kolm. Raudjas kahe Aastane täkk MIDSOMMER s.2021.a. Kes on pärjatud tiitliga “Parim eesti raskeveohobuste noortäkk 2023”  i.Minttu 2242 ER, ei.Härold 2181 ER, aretaja Sigrid Luige, omanik Carolyn Rodim, esitles Sigrid Luige. Kaheaastane kõrb mära SÄÄSE ESME s.2021.a. i.Enor 2237 ER, ei. Valler 2188 ER, aretaja Eeva Vahtras, omanik ja esitleja Kauro Vahtras. Tunnustatud kõrb täkk NEVRIK 2207 ER s.2011.a. Kes on mitme kordne tõu tšempion i.Naksur 2137 ER, ei.Esker II 2172 ER, aretaja Andres Supp, omanik Lasna Talu ja esitles Boris Razumov. 

ETLL president Olev Saveli andis üle eesti raskeveohobuste aasta aretaja tiitli Anu Reigole.

Sigrid Luige ja Midsommer Boris Razumov ja Nevrik Tõuloom 2023 Kauro Vahtras ja Sääse Esme Tõuloom 2023
Sigrid Luige ja Midsommer Boris Razumov ja Nevrik 2207 E Kauro Vahtras ja Sääse Esme

 

Trakeeni tõugu hobustest olid areenil tumekõrb kolmeaastane täkk POSTULAAT s.2020 Kes on pärjatud tiitliga “Parim trakeeni tõugu noortäkk 2022” i.Thetford N, ei.Pankraat, aretaja ja omanik OÜ Heimtali Hobusekasvandus, esitles Evita Peterson. Neljaastane tumekõrb  mära POLYFONIA s.2019.a. kes on pärjatud tiitliga “Parim 3 aastane trakeeni tõugu noormära 2023” i.Polyfon, ei.Palladium ex Poladii, aretaja ja omanik OÜ Heimtali Hobusekasvandus, esitles Kristi Kõva.

ETLL president Olev Saveli andis trakeeni tõugu hobuste aasta aretaja tiitli Heimtali Hobusekasvandusele, mille võttis vastu Kairi Dräbtsinskaja. 

Evita Peterson ja Postulaat Tõuloom 2023 Kristi Kõva ja Polyfonia Tõuloom 2023
Evita Peterson ja Postulaat Kristi Kõva ja Polyfonia

 
Peale hobuse tõugude esitlust traavisid areenile uhked tori tõugu hobused rakendis, kes on juba tuntud tegijad rakendispordis. 

Tori hobused areenil Tõuloom 2023

Ülar ja Friidom, Baarius ja Aurelia ning Margus ja Uljas 13 977 T 

Ülenurme Rakendi võitjad: 

Parim eesti tõugu hobuste arvestuses Pille-Riin Viilup ja RISTIK, groomiks Priit Reinaus. 

II koht Key Kunman ja RETOOR, groom Karin Lageda. 

Parim tori tõugu hobuste arvestuses Ülar Raudsepp ja FRIIDOM, groomiks Priit Reinaus. 

II koht Margus Kallaste ja ULJAS 13 977 T, groom Greete Kalmus

III koht Aurelia Kumm ja BAARIUS, groom Ester Ader

IV koht Keidy Udalov ja LUUPUS, groom Signe Univer

Parim raskeveohobuste arvestuses Reelika Rätsep ja SAHKRI WESKI VANDERSELL 2244 ER, groom Marge Uueni.

Palju õnne võitjatele! 

Pille Riin Viilup ja Ristik Tõuloom 2023 Ülar Raudsepp ja Friidom Tõuloom 2023 Reelika Rätsep ja SW Vandersell Tõuloom 2023
Pille-Riin Viilup ja Ristik, groom Priit Reinaus Ülar Raudsepp ja Friidom, groom Priit Reinaus Reelika Rätsep ja SW Vandersell, groom Marge Uueni

 

Ka ei puudunud areenilt publiku poolt armastatud käsitsilüpsi võistlus, kus osavaimad lüpsjad näitasid kahe minuti jooksul oma oskusi. Põnevust pakkus ka lammaste käsitsi pügamise demo ning päeva lõpetas areenil kõige lemmikuma looma valimine plaksumeetriga publiku poolt. Siin kohal saame uhked olla ja õnne soovida Lasna Talule, kelle peremees Boris Razumov ja eesti raskeveohobune NEVRIK 2207 ER valiti publiku lemmikuks. 

Ülenurme Sügislaadal pakkusid kauplejad ehedat käsitööd, maitsvaid talutooteid, istikuid ja põnevaid sügisande. 
Lapsed said miniloomade aedikus pisemate taluelanikega tutvust teha ja neid paitada. Lõuna-Eesti Koertekeskus tutvustas pargis erinevaid koeratõuge. Lisaks said lapsed karusselliga tuuritada, batuudil hüpata ja Mini Farmi mängumaal farmeriametit proovida. 

Ülar ja Friidom areenil Tõuloom 2023

ETLL presidendi Olev Saveli tervitus: 

“Kallid sõbrad!

Suur tänu kõigile kenade loomade/lindude väljatoomise eest! 

Tänama peame ka kõige kõrgemat, kes toetas meid täiesti kena ilmaga. Kõigi abi oli tuntav. Rõõmu jätkus teile ja publikule.

 

Lugupidamisega

Olev Saveli”

 

Ülar ja Friidom sõidutavad ETLL presidenti Olev Savelit  

 

Siirad tänusõnad korraldajatele Eesti Põllumajandusmuuseum ja ETLL. 
Täname oma peasponsorit Haage Vesi ja kõiki aretajaid ja asjaosalisi, ainult tänu teile saab selline suur üritus toimida.                                                                           Suur kummardus ja südamest suur aitäh Ülar Raudsepp'ale ja tema tiimile, kes tegid suure töö Ülenurme Rakend 2023 korraldamisel.

Kohtumiseni juba järgmisel aastal!