Talve seminar ja tunnustusõhtu 2023

Olete oodatud EHS talve seminarile ja tunnustusõhtule 16.detsember Maria talus! 

Ajakava: 

15:30 Tervitus kohv ja soe supp

16:00 Avasõnad

16:30 Eve Rannamäe  

"Eesti hobuse kehatüüp minevikust tänapäevani 

- ülevaade käsilolevast magistritööst Eesti Maaülikoolis" 

Eve Rannamäe on Tartu Ülikooli arheoloogia kaasprofessor, kes on viimased kümmekond aastat uurinud mineviku loomi - karjakasvatust, loomade kasutust, populatsioonide kujunemist jms. Hetkel õpin loomakasvatuse magistrantuuris Eesti Maaülikoolis.

Hobuse kujunemine minevikust tänapäevani on maailmas siiamaani oluline uurimisteema. Praeguste andmete kohaselt jõudis koduhobune (Equus caballus) Eesti aladele u. 3000 aastat tagasi ja alates sellest ajast esineb koduhobuste luid meie arheoloogilises materjalis üsna regulaarselt. Sedasama Eesti aladel aastatuhandete jooksul kujunenud hobust peetakse praeguse eesti hobuse esivanemaks. Eesti hobusel on aegade jooksul olnud mitmeid rolle (lihaloom, tööloom, ratsaloom, roll minevikuinimeste vaimumaailmas) ja pika ajaloo jooksul on nendest rollidest lähtuvalt inimesed kindlasti ka teatud valikuid teinud. Oma magistritöös uurib Eve eesti hobuse kehatüüpi ehk suurust ja kuju ning selle muutumist ajas, toetudes nii arheoloogilistele andmetele (luude mõõtmed) kui ka elushobuste andmetele (kehamõõtmed).

Lisaks ettekandele saab lähemalt vaadata arheoloogilisi hobuseluid: paarisaja aasta vanuseid "tööhobuseid" ning mõningasi luudel avalduvaid patoloogiaid.

17:00 Ülar Raudsepp 

“Rakendispordi minevikust tulevikku” 

17:30 Hillar Talts 

“Hobuspordist maailmas”

18:00 Tunnustusõhtu

19:00 Õhtusöök 

20:00 Muusikat teeb saksofonist Virgo Veldi 

EHS liige ja tema kaaslane- 25€ osavõtja kohta, 35€ mitteliige. 

Registreerumine kuni 14.12.23 See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Majutus võimalus 50€ (kahene tuba), tasumine kohapeal. 

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Kohtumiseni Maria talus!

Asukoht Maria talu,  Kõpu küla, Tõstamaa osavald, Pärnumaa