EHS Talve seminar 2023

 16.detsember 2023.a.

Möödunud nädalavahetusel toimus Eesti Hobusekasvatajate Seltsi talveseminar ja tunnustusõhtu, mis tõi kokku hobusekasvatajad ja hobusesõbrad üle Eesti. 

Talveseminari raames toimus ka täkkude aretajate ja omanike tunnustuse õhtu, kus anti välja raamitud tunnustustunnistused sugutäkkudele. See oli suurepärane võimalus tunnustada ja austada neid, kes on teinud suurepärast tööd eesti hobuse aretuse edendamisel. Üritusel oli tunda ühtsust ja pühendumust hobusekasvatajate ja hobusesõprade poolt. 

Avasõnad lausus Eesti Hobusekasvatajate Seltsi juhatuse liige ja Maria talu peremees Enn Rand. 

Väga põhjaliku ettekande tegi Tartu Ülikooli arheoloogia kaasprofessor - Eve Rannamäe, kes on viimased kümmekond aastat uurinud mineviku loomi - karjakasvatust, loomade kasutust, populatsioonide kujunemist jms, rääkis hobuse kujunemisest minevikust tänapäevani, mis on maailmas endiselt oluline uurimisteema. Praeguste andmete kohaselt jõudis koduhobune (Equus caballus) Eesti aladele umbes 3000 aastat tagasi ja alates sellest ajast on koduhobuste luid meie arheoloogilises materjalis üsna regulaarselt esinenud. Koduhobused on aegade jooksul täitnud mitmeid rolle, nagu lihaloom, tööloom, ratsaloom ja roll minevikuinimeste vaimumaailmas. Eve uurib oma magistritöös eesti hobuse kehatüüpi ehk suurust ja kuju ning selle muutumist ajas, toetudes nii arheoloogilistele andmetele (luude mõõtmed) kui ka elushobuste andmetele (kehamõõtmed).

Lisaks ettekandele oli võimalus lähemalt vaadata arheoloogilisi hobuseluid, sealhulgas paarisaja aasta vanuseid "tööhobuseid" ning mõningaid luudel avalduvaid patoloogiaid.

Kahjuks ei saanud Ülar Raudsepp haiguse tõttu oma ettekannet teha rakendispordi minevikust ja tulevikust, soovime omalt poolt Ülarile palju tervist ja kiiret paranemist! 
Maria talu peremees Enn Rand, rääkis hobuspordist maailmas. Enn Rand tutvustas oma ettekandes ka Eesti Hobusekasvatajate Seltsi korraldatavat aasta suursündmust CHI Pärnut, mis toimub ka tuleval 2024. aastal. CHI Pärnu on rahvusvaheline võistlus, mis toob kokku tipptasemel ratsutajad ja hobused. Kui senini on olnud tegemist kolme alaga (takistussõit, koolisõit ning rakendisport), siis tuleval aastal lisandub ka kolmevõistlus. See on suurepärane võimalus Eesti hobusekasvatajatele ja hobusesõpradele näha maailmatasemel võistlust ning tutvuda erinevate hobusetõugude ja nende aretustega. CHI Pärnu pakub ka võimalust Eesti hobusearetuse maailma tutvustamiseks ja reklaamimiseks rahvusvahelisel tasandil. Järgmise aasta CHI Pärnu on kindlasti üks oodatumaid sündmusi hobusekasvatajate ja hobusesõprade jaoks.

Talveseminari raames toimus ka täkkude tunnustuse õhtu, kus anti välja sugutäkkude tunnustused. 
Täkkude tunnustuse õhtu on suurepärane võimalus tunnustada aretajaid ja hobuseomanikke, kes panustavad hobusearetusse ning aitavad kaasa selle valdkonna arengule. 

Talveseminar oli tervikuna väga edukas ning täkkude tunnustuse õhtu oli selle üks oluline osa. Seminaril osalejad said mitte ainult uusi teadmisi ja kogemusi, vaid ka võimaluse tunnustada neid hobusekasvatajaid,  kes on teinud suurepärast tööd Eesti hobusetõugude  aretuse edendamisel. 

Õhtusöögi ajal said kõik külalised said nautida maitsvat toitu ja meeldivat seltskonda. Muusikat tegi saksofonist Virgo Veldi, kes lõi hubase atmosfääri oma meloodiatega. Pikad arutelud tõuaretuse teemadel jätkusid varaste hommikutundideni.

Suur tänu ja sügav kummardus Maria talu pererahvale Enn ja Riina Rand. 
Suur tänu Eve Rannamäele põhjaliku ja informatiivse ettekande eest! 
Täname kõiki osalejaid, kes tulid seminarile ja tunnustusõhtule ning aitasid kaasa selle suurepärase ürituse korraldamisele. Samuti tahaksime tänada kõiki hobusekasvatajaid ja hobusesõpru, kes panustavad igapäevaselt hobusearetusse ning aitavad kaasa selle arengule. Suur tänu ka kõigile esinejatele ja korraldajatele, kes tegid selle ürituse võimalikuks. Loodame, et järgmine talve seminar ja tunnustusõhtu saavad olema sama edukad ja meeldejäävad kui see. Veelkord aitäh kõigile! 

IMG 3425 Meeri Lonn IMG 3439 Margit Kallas IMG 3455 Keidy Udalov
IMG 3473 Pirje Parker Valdi IMG 3497 Sibelle ja Liina  IMG 3515 Meeri Lonn 
 IMG 3545 Keidy Udalov IMG 3567 Helen Arder  IMG 3578 Meeri Lonn 
 IMG 3613 Anu Reigo ja Andres Kallaste IMG 3633 Marge Uueni  IMG 3670 Merilin Meri